Onze collega Liesbet, die werkt op de afdeling zakenreizen in het hoofdkantoor te Leuven, bracht in haar tienerjaren al een vakantie door in de prachtige Marken. Vorige zomer ontdekte ze ook het aangrenzende Umbrië. Lees hieronder snel waarom beide Italiaanse regio’s haar favoriete bestemming zijn.

Wanneer ben je voor het eerst in Umbrië en De Marken geweest?

Mijn eerste kennismaking met De Marken of Le Marche was als tiener samen met mijn ouders. Deze streek was Italië op zijn best: prachtige authentieke stadjes, weidse vergezichten, dicht bij zee en zonder veel toeristen. Afgelopen zomer ben ik teruggegaan samen met mijn gezin en de toeristen hebben deze streek nog steeds niet ontdekt. Dus een geslaagde vakantie. Umbrië was afgelopen zomer wel de eerste keer dat ik er was.

Welke lokale specialiteiten moet je in Umbrië en De Marken zeker proeven?

 • Deze streken staan gekend voor hun heerlijke keuken waarin vaak truffels worden verwerkt. Met de kinderen hebben we ons iedere keer wel laten verleiden door pastagerechten. En waarom ook niet, want hun pasta is zalig en zeker niet duur.

 • Als je met kinderen reist, is Trilogy Club in Ramazzano heel leuk. Ze hebben een heel grote speeltuin en je zit er tussen de lokale bevolking.

 • En als je aan zee bent, mag een visgerecht niet ontbreken. Verser kan de vis niet zijn.

Wat maakt van Umbrië en De Marken jouw favoriete bestemming?

Deze twee streken liggen vlak langs elkaar, dus je kan perfect 1 week Umbrië met een week De Marken combineren.

Umbrië ligt in het midden van Italië en is de enige streek die niet aan de zee grenst. Grenzend aan het bekende broertje Toscane wordt deze streek vaak vergeten en ten onrechte. Je kan hier nog relatief goedkoop logeren, hoog in de bergen tussen de lokale bevolking. Hier moet je niet bang zijn dat ze uit alles munt willen slaan waar menig toerist in andere delen van Italië soms wel mee te maken krijgt.

De Marken heeft minder hoge bergen maar wel veel meer vergezichten. Het fijne hier is dat je rustig op het platteland kan logeren en op 20 minuutjes aan de zee bent. Aan de zee is het drukker maar je kan wel nog gratis op het strand. Dat is in sommige andere streken soms minder evident.

Deze twee streken hebben ook prachtige dorpjes en steden, waar het heerlijk kuieren is door de steile straatjes. Voeg hier nog een heerlijk klimaat en lekker eten aan toe en je hebt alles voor een geslaagde vakantie.

Wat moet je absoluut gezien/gedaan hebben tijdens een reis naar Umbrië en De Marken?

 • De twee grootste steden van Umbrië zijn Assisi en Perugia. In Assisi, de stad van de heilige St Franciscus, ben je wel niet alleen. Mensen die in het drukke Toscane logeren, komen wel graag even naar hier voor dit bedevaartsoord. Het is druk maar grote groepen toeristen in het kielzog van een gids zie je hier niet zo veel. Als je in deze streek bent, mag een bezoek hier niet ontbreken.

 • De andere grote stad is Perugia. Deze oude stad is niet zo afgeborsteld als sommige andere Italiaanse stadjes, maar heeft hierdoor zijn eigen charme.

 • Kleinere stadjes zijn Gubbio en Todi. Allebei zo mooi en niet platgelopen door de toeristen.
 • Lager in de streek liggen ook Spoleto en Orvieto, maar dat was voor ons te ver, want er is nergens autostrade.
 • Umbrië heeft dan wel geen zee maar een immens meer: Lago Trasimeno. Hier kan je een avontuurlijke dag beleven.

 • In De Marken zijn er niet echt grote steden. Urbino is prachtig met zijn Palazzo Ducale. Een andere grote stad is Ascoli Piceno maar die ligt in het zuidelijk deel van de streek.

 • Verder zijn er hier enorm veel kleine dorpjes die hoog op een berg liggen en waarvan sommige nauwelijks vermeld worden in een reisgids. Corinaldo is er zo eentje.

 • Voor een dagje strandplezier is Fano een aanrader. Wij hebben hier zelfs dolfijnen gespot.

 • Wat ook heel bekend is, zijn de grotten van Frasassi, een indrukwekkend grottencomplex. Dit is wel een toeristische trekpleister dus reserveren is zeker aan te raden.

Inschrijvingsformulier Aanbiedingen - Form in Post
Sending

Of boek uw reis naar Umbrië en De Marken, de favoriete bestemming van collega Liesbet, online.

Huurauto boeken