Inspiratiereis Baltische landen (Tallinn en Riga) van collega Sabine.
Sabine is al 6 jaar Consultant Group and Incentive Travel in ons hoofdkantoor in Leuven. Zij organiseert mee de Davidsfonds Cultuurreizen, met jaarlijks 2 à 3 afreizen naar de Baltische landen. Naar aanleiding van een nieuwe rechtstreekse vluchtroute tussen Brussel en Tallinn ging zij op inspiratiereis naar de steden Tallinn en Riga.

Waarom moet je Tallinn en Riga zeker bezoeken?

De Baltische landen zijn nog steeds onterecht erg onbekend, waardoor ze gelukkig nog niet te toeristisch zijn. In beide hoofdsteden is het stadsbeeld (straten) erg net; de bevolking is erg vriendelijk; de regio is veilig; de natuur is er weids, groen en ongerept. Maar liefst 50% van Estland en 30% van Letland bestaat uit bos, waarmee zijn ze de dunst bevolkte gebieden van Europa vormen. De inwoners zijn erg trots op hun land en houden tradities in ere. Zo houden ze erg van volksdans en gaan ze nog vruchten zoeken en paddenstoelen plukken in het bos. Een typische gewoonte met Kerstmis is dat iedereen een boom in het bos uitkiest die men dan versiert met eten voor de dieren.

Wat moet je zeker doen/zien tijdens een verblijf in Tallinn en Riga?

In Tallinn kan je een Food Sightseeing Tour doen. Dat is een leuke eerste kennismaking met de oude stad en het lokale eten. Voor een actief programma kan je Bog Shoeing doen in Lahemaa National Park (20% van Estland is modder) of met een bobslee glijden van de Olympische bobsleigh-track in Sigulda. Je kan zelf lederen armbanden maken in de Stella Soomlais Leather Workshop. Enkele culturele bezienswaardigheden zijn het stadhuis, de Puhavaimukerk, het Kadriorgpaleis, het KUMU kunstmuseum, de ruïnes van het Piritaklooster, de Nigulistekerk, het Toompeakasteel en de donjon Pikk Hermann, de orthodoxe Alexander Nevskikathedraal en de oude kanontoren Kiek in de Kök. In de Seaplane Harbour kan je een bezoek brengen aan een duikboot.

Bezoek in Riga zeker de oude stad. De moeite waard voor cultuurliefhebbers zijn het Slot van Riga, de kathedraal, de St.-Petruskerk, de Zweedse Poort en ‘De Drie Broeders’ en de nieuwe Letse Nationale Bibliotheek of een backstage tour in de opera. Ga ook zeker naar de centrale markt en het art nouveau district. Bij zonnig weer is een fietstocht op het (verlaten) strand van Jūrmala een aanrader. In deze regio hebben veel Russen mega-villa’s als buitenverblijf. Jūrmala is makkelijk en goedkoop (ca. 2 EUR) per trein bereikbaar vanuit Riga.

Welke lokale specialiteiten moet je zeker proberen?

De Baltische keuken is qua groenten nog sterk seizoensgebonden en vlees is een belangrijk ingrediënt. Vis wordt meestal gebruikt in voorgerechten (zelden vers, meestal gerookt). De traditionele gerechten zijn vaak bereid met aardappelen, vlees en zure room. In de Litouwse keuken gebruikt men meer kruiden dan in de buurlanden. Vaak wordt soep gegeten als hoofdmaaltijd.

Enkele typische gerechten zijn zelfgemaakt (donker) (rogge)brood, duindoorn(sap) (Ests), ‘pelmeni’ (dumpling van lam met look en zure room (Ests)), kuma (granen (Ests)) en black balsam kruidendrank met 45% alcohol (Lets, o.a. te verkrijgen in Balsam Bar in Riga).

Welke foute vooroordelen bestaan er over de Baltische landen?

Dat het er koud is. Tijdens mijn inspiratiereis was het 30°C in Riga.
Dat de 3 landen hetzelfde zijn. Ze worden vaak onder dezelfde noemer genoemd, maar ze hebben elk hun eigen cultuur en taal. Estland heeft zelfs meer verwantschap met Finland (ook de taal).
Dat het 3 kleine landjes zijn, maar ze zijn elk groter dan Nederland.
Dat het armoedige, achtergestelde landen zijn en er geen Westerse producten te vinden zijn. Estland voert echter met een ongelooflijke snelheid de digitalisering van zijn samenleving door. Het land is erg progressief op vlak van informatica. Ze werken erg professioneel, efficiënt en punctueel.
Dat Russisch de officiële taal is. Dat klopt niet, maar 60% van de Letten spreekt momenteel nog Russisch. Dit aantal zal echter snel dalen in de toekomst aangezien de jeugd weigert om Russisch te leren. De Balten kunnen gemiddeld 2,5 talen spreken (de meesten kunnen Ests, Lets, Engels en Russisch).

Hotel- en restauranttips

Tallinn
Nordic Hotel Forum (op wandelafstand van het oude centrum) – Hotel Telegraaf (in het oude centrum) – Hilton Tallinn Park (nieuw hotel op 15 min te voet van oude centrum) – Hotel Palace – Radisson Blu Sky Hotel.
Restaurant CRU (lekker en gezellig) – Restaurant Tchaikovsky (in Hotel Telegraaf).

Riga
Hotel Pullman (in het centrum).
Restaurant Kungu Rija (nabij Sigulda) – Restaurant Osta (buiten het centrum).

Praktisch

Er zijn rechtstreekse vluchtmogelijkheden vanuit Brussel naar Tallinn en Riga. Beide luchthavens liggen op minder dan 10 km van het centrum. In de oude centra kunnen er geen (grote) bussen rijden, dus je kan ze best te voet verkennen. De ideale reisperiode is tussen mei en september. In Tallinn kan je de zomermaanden juli en augustus beter vermijden, omdat het er dan te druk kan zijn door de vele cruiseschepen. De winters zijn er meestal lang en koud. In de lente is het er vaak regenachtig.

In de Baltische landen is het een uur later dan bij ons. Voor deze regio volstaat een geldige identiteitskaart. Het betaalmiddel in Estland, Letland en Litouwen is de euro.

Het is aan te raden om zelf een reisapotheek mee te nemen. De meeste medicijnen zijn ook te verkrijgen in de Baltische landen, maar zijn vaak van Russische makelij. Meestal is de dosering dan sterker en de benamingen kunnen afwijken, waardoor de mogelijkheid bestaat dat de apotheker niets met de Westerse namen kan beginnen.

Inschrijvingsformulier Aanbiedingen - Form in Post
Sending

Of boek uw reis naar Tallinn en Riga online.

Huurauto boeken