Omnia Travel is op alles voorbereid.

De Omnia Travel checklist-voor-vertrek

Omnia Travel maakt het verschil door met u mee te denken, en soms zelfs voor u te denken. Zoals bij alle praktische zaken die nodig zijn voor vertrek. Hier vindt u een handige checklist. Doorloop hem, vink hem af en u zult merken dat Omnia Travel u tot in de kleinste details bijstaat en heel wat werk uit handen neemt.

Boorddocumenten

Een identiteitskaart dient u verplicht bij zich te dragen. Voor de meeste landen buiten de Schengenzone hebt u ook een paspoort nodig. Dat moet aangevraagd worden en is max. 7 jaar geldig. De gewone aanvraag duurt 8 dagen, in te korten tot 2 à 3 dagen via een spoedprocedure en mits toeslag.

Om te checken of u al dan niet een paspoort nodig hebt, raadpleeg diplomatie.belgium.be/nl of vraag onze medewerkers om hulp.

Kinderen jonger dan 12 jaar dienen voor buitenlandse reizen waar geen paspoort vereist is, in het bezit te zijn van een Kids ID. Deze elektronische identiteitskaart dient tijdig aangevraagd te worden bij het gemeentebestuur, de afleveringstermijn bedraagt 3 weken. Voor landen waar dit wel vereist is, dienen alle kinderen jonger dan 12 jaar in het bezit te zijn van een eigen internationaal paspoort. Dat paspoort blijft 5 jaar geldig. Het kind dient bij de aanvraag aanwezig te zijn.

Up-to-date info over Kids ID en –paspoort vindt u hier.

Voor sommige bestemmingen hebt u bovenop een paspoort ook een visum nodig. Of dat zo is en wat u daarvoor in orde moet brengen, checkt u makkelijk online. Teveel gedoe? We regelen dit graag voor u. Wij bezoeken dagelijks de ambassades in Brussel en zijn op de hoogte van de nieuwste procedures en formulieren. Ook last-minute aanvragen proberen we succesvol af te handelen.

Checken of u een visum nodig hebt en aanvragen, doet u via CIBTvisas

Reist u naar de USA, dan dient u rekening te houden met volgende bijkomende veiligheidsmaatregelen:

 • In het kader van het Electronic Advanced Passenger Info System (eAPIS) moeten reizigers naar de USA verplicht een ESTA-aanvraag online indienen. Meer info over ESTA vindt u hier, uw aanvraag indienen kan hier.
 • Om uw ticket te kunnen uitschrijven, hebben we daarbovenop al uw paspoortgegevens nodig. Bezorg ons daarom bij uw reisaanvraag meteen een ingescande kopie van uw paspoort.
 • Bij de check-in op de luchthaven moet u bovendien een naam en een adres voorleggen van een verblijfplaats. Dit kan een hotel zijn of een adres van familie of vrienden. Indien u een “fly & drive” heeft geboekt moet u de naam en het adres van de verhuurfirma voorleggen. Deze adresgegevens dienen volledig te zijn, op gevaar de toegang tot het vliegtuig ontzegd te worden.
 • Omdat de wachttijden bij reizen naar de USA om bovenstaande redenen kunnen oplopen, raden we onze klanten aan zich minstens 3 uur voor afreis aan te bieden bij de check-in.

Gezondheid

Even gezond terugkeren als u vertrokken bent? Het Instituut voor Tropische Geneeskunde informeert u uitgebreid over de inentingen die u eventueel nodig hebt en de voorzorgsmaatregelen die u op uw bestemming best neemt.

Geef hier uw bestemming in en u weet precies wat u te doen staat.
Voor informatie i.v.m. vaccinaties voor bepaalde bestemmingen kunt u zich ook wenden tot de volgende bevoegde centra:

 • Antwerpen: Polikliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, www.itg.be
 • Brugge: AZ Sint-Jan, Travel Clinic, 050 45 38 90
 • Gent: UZ Gent, Travel Clinic, polikliniek 2, 09 332 23 50 of 09 332 23 45
 • Hasselt: vaccinatiecentrum Virga Jesseziekenhuis, 011 30 97 40
 • Ieper: Regionaal ziekenhuis Jan Yperman, 057 35 71 80
 • Leuven: UZ Gasthuisberg, Dienst Inwendige Ziekten, 016 34 47 75
 • Brussel: Travel Clinic UMC Sint-Pieter, 02 535 33 43
Denk steeds aan de gepaste verzekering bij de reis die u reserveert. Omnia Travel geeft u graag het nodige advies.
Voor informatie kunt u steeds terecht bij: Katrien Soetemans

Inchecken

Wie met het vliegtuig reist, wordt aanbevolen om voor korte afstandsvluchten 2 uur vooraf op de luchthaven te zijn en 3 uur voor de lange afstandsvluchten.

Of doe zoals ons: vermijd wachtrijen door online in te checken. Het enige wat u best bij de hand houdt, is uw ‘Booking Reference Number’ of ‘E-ticketnummer’.

Online inchecken voor de meeste lijnvluchten, doet u hier.

Er gelden strikte beperkingen voor het meenemen van vloeistoffen en potentieel gevaarlijke voorwerpen in de handbagage. Voor uw veiligheid wordt handbagage nauwkeurig gecontroleerd. Houd rekening met enige wachttijd en probeer die niet te verlengen door u zelf aan de voorschriften te houden.

Alle nieuwste voorschriften i.v.m. handbagage

Auto en zo

Van de luchthaven snel naar uw bestemming geraken? Of omgekeerd? Klik hier voor een overzicht van de officiële (en dus betrouwbare) transferdiensten in de belangrijkste bestemmingen. Of laat ons die voor u boeken.

Een huurauto in Europa of (ver) daarbuiten? Boek hier aan de beste all-in prijzen zonder verborgen kosten!

Boek hier uw huurwagen zonder zorgen

In een groot aantal Duitse steden en regio’s zijn fijnstofmaatregelen van toepassing. Die gelden ook voor toeristen. Concreet betekent dit dat er milieuzones bestaan waar auto’s, bussen en vrachtwagens afhankelijk van hun fijnstofuitlaat de toegang toe ontzegd wordt. Of waar ze alleen toegelaten worden mits aankoop van een speciaal vignet: de Umweltplakette.

Nog veel meer interessante links

De Europese Unie heeft een nieuwe website gelanceerd met een vracht praktische tips rond reizen in Europa. U vindt er o.a. info terug over rijbewijzen, autoverzekeringen, huisdierenpaspoorten, het vrij verkeer van personen in de Schengen-zone, het gebruik van de Euro, in- en uitvoerbeperkingen, de verschillende tijdzones en alle wettelijke feestdagen in de E.U. Klik hier voor de link naar deze site.

 • Het weer of de sneeuwvoorspelling op uw bestemming?
 • Adressen van Europese luchthavens, vertrek en aankomst.
 • Vlaamse automobilistenbond (VAB).
 • Wisselkoersen.
 • Lijst van luchtvaartmaatschappijen met een exploitatieverbod in de EU.

Uw rechten als passagier

Instapweigering? Annulering? Langdurige vertraging? Ken uw rechten als passagier en weet waar u klacht kunt indienen.

 • Alles over uw rechten en plichten op reis in de Europese Unie: klik hier.
 • Uw rechten als reiziger op een rijtje: klik hier.
 • Bagage kwijt of beschadigd? Hier leest u wat u mag en moet doen.
 • Reisadviezen, Belgen in het buitenland …: hier contacteert u het Ministerie Buitenlandse Zaken
 • Ook nog goed om te weten.

Souvenirtje meebrengen

Waarom u overladen met souvenirs als u iemand dezelfde Omnia Travel experience kan cadeau doen.

Omnia Travel Reischeque bestellen