Deze wat minder gekende streek ten zuiden van Bordeaux en ten noorden van Spanje heeft heel wat te bieden. Prachtige stranden, roemrijke steden zoals Bordeaux, Santander, Bilbao en Arcachon. Verbluffende natuur op de Picos de Europa. Gastronomisch luilekkerland met culturele parels die getuigen van een roemrijk verleden en dynamisch heden. Een mooie combinatie van cultuur en actie en … eens iets anders.

DAG 1 | Rit naar Bordeaux (900 km)

Nachtrit met overnachting op de bus.

DAG 2 | Bordeaux en Arcachon – Bilbao (350 km)

In de voormiddag maken jullie kennis met het Bordeaux uit de 18de eeuw: Esplanade des Quinconces (het grootste plein van Europa), het Grand théâtre, Place de la Bourse en het monument van Girondins (dit monument staat symbool voor de vrijheid en werd in 1884 opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers van De Terreur). In de late namiddag boottocht (1 uur 30) langsheen het “vogeleiland” waar jullie de cabanes tchanquées kunnen bewonderen, houten paalhuisjes waar de oesterkwekers halt houden. Nadien gaat het naar de duin van Pyla, de grootste duin van Europa met zijn 117 m hoogte, 500 m breedte en een lengte van 2,7 km.

DAG 3 | Bilbao

Bilbao is het centrum van de Baskische industrie en de belangrijkste Spaanse havenstad. Jullie verkennen de oude binnenstad met de kathedraal van Santiago en het neoklassieke Plaza Nueva. Jullie brengen een bezoek aan het Guggenheim Museum, dé culturele trots van Bilbao. Het gebouw, ontworpen door de Amerikaanse architect Gehry, is een kunstwerk op zich. De collectie is eigendom van de Guggenheim Foundation en omvat werken van Picasso, Miró, Dali, Mondriaan …

DAG 4 | Bilbao – Burgos – Santander (380 km)

Jullie rijden richting Burgos en stoppen onderweg in Santo Domingo dela Calzada, de stad met de vele ooievaarsnesten. Deze stad aan de weg naar Santiago de Compostela is genoemd naar de 11de eeuwse heilige Santo Domingo, die de bruggen en wegen voor de pelgrims heeft gebouwd. Opmerkelijk in de kathedraal is de overvloedig versierde kooi waarin reeds jarenlang een kip en haan worden gehouden. Jullie gaan verder naar Burgos. Het was de hoofdstad van het verenigde Castilië en Léon van 1073 tot 1492. Bezoek aan de op twee na grootste kathedraal van Spanje. Ze werd gebouwd in 3 eeuwen, in diverse fases en door tal van grote Europese kunstenaars en architecten. De kerk is vooral gekend omwille van zijn “gouden trap”. Jullie rijden verder naar Santander, hoofdstad van Cantabrië en residentie van de Spaanse koninklijke familie. Zij kwamen hier genieten van het milde klimaat en de mooie stranden. In 1941 sneuvelde het historische centrum door een alles vernielende brand. De nieuwe stad werd heropgebouwd volgens de moderne stedenbouwkundige inzichten waardoor er nog weinig pittoreske en smalle straatjes te vinden zijn. Santander is aan het uitgroeien tot een geliefkoosde badplaats voor de “betere” Spanjaard.

DAG 5 | Santander – Santillana del Mar – Comillas – Santander (100 km)

Bij mooi weer is er de mogelijkheid tot een boottochtje in de baai van Santander. Jullie wandelen langsheen de mooie pleinen en brengen een bezoek aan de kathedraal en het paleis van Magdalena. In de namiddag bezoek aan het middeleeuwse dorpje, Santillana del Mar. Het hele dorp, tot de straatstenen toe, is een geklasseerd monument. Jullie sluiten de dag af met een stop aan Comillas, een kleine badstad, waar jullie het Paviljoen van Capricho bezoeken. Het is het enige gebouw van Gaudí dat buiten Barcelona staat. De markies van Comillas was bevriend met Gaudí. Vandaag doet het gebouw dienst als restaurant. Een alternatief is een bezoek aan de prehistorische grotten van Altamira.

DAG 6 | Santander – Picos de Europa – Santander (215 km)

Vandaag genieten jullie van de prachtige natuur rond de Picos de Europa. Slechts 30 km van de Atlantische Oceaan ligt een prachtig berglandschap, door zeelieden vaak de Toppen van Europa genoemd gezien ze vaak de eerste aanblik van hun vaderland vormden. De Picos is een karstgebergte en herbergt de diepste grotten van Europa. Groene dalen staan in schril contrast met de steile rotswanden. Jullie rijden naar San Vicente de la Barquera. Jullie vervolgen jullie route doorheen de Hermida en bezoeken er Potes, het belangrijkste bergdorp van de streek. Voor jullie de tocht verder zetten naar de Parador de Fuente Dé bezoeken jullie het klooster van Santo Toribio de Liébana. Hier zou een kostbaar relikwie, een stukje van het Heilig Kruis, bewaard worden. Het klooster werd nog bekender door de monnik Beatus die in dit Franciscanenklooster woonde en werkte. Verder naar de Parador de Fuente Dé waar jullie de kabelbaan nemen die een hoogte van 900 m overbrugt. Jullie komen er aan een rotsplateau vol kraters waar jullie een spectaculair uitzicht hebben over de toppen en dalen van de Picos. Adembenemend!

DAG 7 | Vrije dag in Santander

Vrije dag in Santander en nadien nachtrit naar huis (eventueel geen nachtrit maar terugreis met overnachting in bijvoorbeeld Poitiers).

DAG 8 | Aankomst in België

Thuiskomst.

Steeds inbegrepen in de prijs die wij voor jullie zullen opmaken:

 • Advies bij het opstellen van jullie programma

 • Onze werkings- en reservatiekosten

 • 24/7 telefonische bijstand in geval van nood

 • Garantiefonds Reizen = jullie garantie dat bij financieel onvermogen van de organisator de betaalde gelden niet verloren gaan

 • De btw en lokale taksen gekend op het ogenblik van opmaak van de offerte

 • Advies bij het samenstellen van jullie programma en het in orde brengen van reservaties voor musea, excursies, musicals, theater …

 • Documentatie voor alle deelnemers (zolang de voorraad strekt)

 • Diensten na verkoop

Hou hier rekening mee bij de opmaak van het programma:

 • Laat ons tijdig weten of er reizigers zijn aan wie extra aandacht moet worden gegeven teneinde ook voor hen de reis vlot te laten verlopen: aangepaste maaltijden, aangepaste kamer, toegankelijkheid met rolstoel…

 • Heel wat hotels vragen om ter plaatse bij aankomst een waarborg te betalen of een kreditkaart te geven. Als er geen schade wordt berokkend, krijg je die waarborg terug bij vertrek.

 • We raden jullie ten zeerste aan een annulerings- en bijstandsverzekering af te sluiten. Als de volledige groep kiest voor een verzekering en de reissom is lager dan 620 EUR dan hebben we voor jullie samen met KBC Verzekeringen een zeer gunstige formule uitgewerkt aan 1,9 EUR per dag per deelnemer.
 • Voor busreizen moeten onze chauffeurs zich houden aan de regels omtrent de rij -en rusttijden.

 • Reizigers die niet van de Belgische nationaliteit zijn, dienen zich tijdig te informeren bij hun ambassade omtrent de voorwaarden die voor hen gelden om naar het betreffende land te reizen.

Wij raden jullie ten zeerste aan om voor de ganse groep steeds een annulerings- en bijstandsverzekering af te sluiten. Vraag ons de voorwaarden van onze zeer prijsgunstige verzekeringpolis speciaal opgemaakt voor school- en jongerengroepen.

Dit is slechts een voorbeeldprogramma. Graag passen wij dit aan volgens jullie wensen.

Interesse in deze of andere schoolreizen?