Reis rond door het voormalige Joegoslavië en ontdek de ziel van de Balkan.
Als we u vragen welke stad u de meest romantische vindt, dan antwoord u misschien wel Parijs. Maar hebt u ooit al gehoord van Mostar, in het zuiden van Bosnië en Herzegovina, en volgens sommigen de méést romantische stad ter wereld? Laat Parijs dus maar links liggen en aarzel niet om Mostar zelf te ontdekken. Omdat wij u graag helpen met uw plannen, bieden wij hieronder een mooie 14-daagse rondreis met Mostar als tussenstop aan. U combineert verschillende landen van het voormalige Joegoslavië. De rondreis start in Kroatië en brengt u vervolgens naar Slovenië, Servië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro. Maak kennis met het rijke maar vaak brute verleden van deze landen. Deze rondreis biedt naast een flinke portie cultuur ook een stevige lading prachtige natuur en ontspanning aan de kust.

Vanaf 1.950 EUR per persoon (14d/13n)

Reisprogramma

Vlucht van Brussel naar Zagreb in de voormiddag. Afhalen van uw huurwagen bij aankomst. Daarna eerste kennismaking met de historische stad Zagreb.

2 overnachtingen in Hotel Esplanade ***** of Hotel Academia Zagreb **** of Hotel As ****.

Verkenning van de historische stad Zagreb met zijn gezellige bovenstad en monumentale benedenstad. De wijk Kaptol was vroeger het religieuze centrum van de stad. Vandaag priemen spitse torens omhoog in het gezelschap van het aartsbisschoppelijk paleis. De wijk Gradec is groen met pleintjes, kleurige barok en met restanten van de stadswallen. Het aanzien van de benedenstad werd bepaald door een Weens architect en dat is merkbaar in het rechte stratenpatroon en de statige gebouwen waar de belangrijkste musea onderdak kregen. Aanrader is het Museum Ivan Mestrovic, de beroemde Kroatische beeldhouwer en architect.

Overnachting in 4- of 5-sterrenhotel (zie dag 1).

De schilderachtige Zagorje wordt gekenmerkt door wijngebieden, weiden, kastelen en ajuintorens op de kerk, alle getekend door hun Hongaarse en Habsburgse verleden. Her en der staat een ‘klet’, een puntvormig huisje waarin wijn werd opgeslagen. Varaždin, de mooie en best bewaarde barokstad van Kroatië, was tot het eind van de 18de eeuw een dikke 10 jaar de hoofdstad van het land. Verder naar het kasteel van Trakošćan, een van de vele kastelen langs de Sloveense grens. Via Krajna, met grotten waar 30.000 jaar oude skeletten gevonden werden (een soort neanderthaler), en de vijfhoekige burcht Veliki Tabor naar Kumrovec, een typisch dorp uit de Zagorje en geboorteplaats van de legendarische Tito. Na de grensovergang rijdt u vervolgens nog een 100-tal km richting Ljubljana.

2 overnachtingen in Hotel Cubo **** of Hotel Urban ****.

Ljubljana is een universiteitsstad en één van de aangenaamste hoofdsteden van Europa. De oude binnenstad rond de oude markt en het Preserenplein vormt een door karakteristieke bruggen aaneengeschakelde mix van prachtige barokke en art deco-gebouwen.

Overnachting in een 4-sterrenhotel (zie dag 3).

Vandaag rijdt u naar het meest oostelijke deel van Kroatië, het landelijke Slavonië dat helaas ook herinneringen oproept aan een gruwelijke oorlog. Via Slavonski Brod (ref. Josip Weber) richting Baranja, een stil en onontgonnen gebied met een mooi Nationaal Park, Kopački Rik, en de plaats waar de Donau en de Drava samenvloeien. U logeert in een 4-sterrenhotel in Osijek, dicht bij de oever van de Drava, waar u van het ene naar het andere stadsdeel kunt wandelen. Hier is nog veel historisch erfgoed dat verwijst naar het Habsburgse verleden: een pestzuil, de Petrus- en Pauluskerk maar ook statige huizen met art nouveau-gevel.

Overnachting in een 4-sterrenhotel in Osjiek.

Richting Vukovar, de somberste bladzijde uit de geschiedenis van Kroatië. De voormalige mooie barokstad, de grootste Kroatische haven aan de Donau werd totaal vernield tijdens de oorlog van 1991 – 1995. De watertoren met kogelgaten staat er nog als symbool. Op de grens met Servië in Ilok, de meest oostelijke stad van Kroatië, kunt u de oude wijnkelders bezoeken. Nadien verder de brede Donau stroomafwaards volgend, rijdt u Servië binnen en komt u in Novi Sad waar het machtige fort Petrovaradin (het Gibraltar van de Donau) een schitterend panorama biedt over de stad en de haven. De levendige universiteitsstad is een bezoek waard met o.a. de orthodoxe kathedraal met een iconostase (1742) met iconen die de middeleeuwse Servische geschiedenis oproepen. U rijdt vervolgens richting Belgrado door de Pannonische laaglanden met zijn gereputeerde rieslingwijngaarden naar Sremski Karlovci (Karlowitz) met het museum van de wijn en honing. Midden in de laaglanden rijst de hoogvlakte en het natuurpark Fruska Goar (‘Franse bergen’) op. Dit gebied werd het Athos (of Sinaïberg) van Srem genoemd, want hier bevindt zich een groep van 17 orthodoxe kloosters uit de 15de en 16de eeuw. Het bekendste is het klooster van Krusedol, vanwege de goed bewaarde fresco’s. Goed 70 km verder bent u in Belgrado.

2 overnachtingen in een verzorgd 4- of 5-sterrenhotel.

De eeuwenoude hoofdstad Belgrado (Servisch voor ‘witte stad’) is gelegen in een bocht waar de Donau samenvloeit met de Sava-rivier. Door zijn strategische ligging is de stad vaak een strijdtoneel geweest en meer dan eens gedeeltelijk verwoest. Toch heeft deze stad zich steeds hersteld en heeft hij nog veel te bieden. De immense oude stadsvesten, de Kalemegdan met het bijhorend Fort en de groene Avala-heuvel met het monumentale beeld van de onbekende soldaat, bieden een prachtig panorama over de stad en Ada Giganlija, het eiland gecreëerd door de samenvloeing van de 2 rivieren. In het centrum is de Sveti Sava, de grootste orthodoxe kerk in de Balkan, de blikvanger. In het luxueuze district Dedinje kunt u het graf van Tito (‘het bloemenhuis mausoleum’) bezoeken. Het hart van de stad is Terazije, een brede boulevard naar het Plein van de Republiek met daarachter de wijk Skadarlija, het Montmartre van Belgrado, met geanimeerde terrassen en een geanimeerd nachtleven. Ondanks de opgelopen verwoestingen heerst er in Belgrado nog een opgewekte zuiderse sfeer.

Overnachting in een 4- of 5-sterrenhotel.

U trekt verder richting Bosnië en Herzegovina en volgt de oude spoorweg die Belgrado met Sarajevo verbond. Onderweg in het Nationaal Park van Zlatibor bezoekt u Mokra Gora, vlak bij de grens. Hier werd Emir Kusturica’s film ‘Life is a miracle’ opgenomen. De filmset met een utopisch houten bouwwerk is nu nog altijd een echt dorp – Kustendorf – genaamd. In dit grensgebied niet ver van Srebenica kunt u nog steeds mee met de oude stoomtrein: een relaxte attractie in een schitterend landschap. Daarna rijdt u Bosnië en Herzegovina binnen tot de hoofdstad Sarajevo.

2 overnachtingen in een verzorgd 4-sterrenhotel.

Sarajevo was onder Ottomaans bewind 4 eeuwen de belangrijkste stad na Istanbul. Later, onder het Habsburgse regime, werd hier de lont aan WO I ontstoken en in de oorlog van de jaren 90 was dit een verdeelde stad waar een ongenadige bloedige strijd woedde met veel verwoestingen en tal van burgerslachtoffers. Nu presenteert Sarajevo zich als een kosmopolitische universiteitsstad waar alle ideologieën vrij naast elkaar kunnen leven. Het levendige historische centrum blijft enorm divers, minaretten tronen samen met kerktorens boven het centrum uit. Op het centrale plein: de schitterende Gazi-Husrev-Beg-moskee en de Keizermoskee met als tegenpolen de oude orthodoxe kerk uit de 16de eeuw en de rooms-katholieke Heilig-Hart kathedraal uit 1888. Meer dan 80 moskeeën en kleurrijke markten zorgen nog steeds voor een oriëntaalse sfeer in een moderne stad, met veel dynamiek. Maar ook hier is het verleden niet ver, stille getuigen zijn de kogelgaten die u nog terugvindt in tal van gebouwen. Bezoek zeker de Tunnel of Hope, die tijdens de bezetting (1.425 dagen was de stad afgesloten) werd gegraven om de stad te bevoorraden, en het Museum of Crimes against Humanity and Genocide in het centrum van Sarajevo.

Overnachting in een verzorgd 4-sterrenhotel.

Mostar ligt aan beide steile oevers van de Neretva, die hier nog slechts een bergrivier is. De wereldberoemde brug is inmiddels hersteld en verbindt een christelijk en islamitisch gedeelte. In Mostar ziet u veel sporen van middeleeuwse Ottomaanse architectuur. Op uw reisweg naar de kust kunt u eventueel halt houden in het devote bedevaartsoord Medjugorje of via de Neretva-vallei naar het pittoreske stadje Pocitelj (eveneens met een Turkse entiteit) rijden. De Kravica-watervallen zijn richting Dubrovnik dan ook weer de moeite waard voor een tussenstop.

2 overnachtingen in Hotel Lapad **** of Hotel Kompas Dubrovnik **** of Hotel Excelsior Dubrovnik ***** of Designhotel Villa Dubrovnik ***** of Hotel More *****.

Het voormalige Ragusa ligt op een rots omringd door hoge wallen en is een van de mooiste vestingwerken ter wereld (UNESCO-werelderfgoed). Een wandeling in de ommuurde stad met zijn indrukwekkende stadspoorten of langs de Placa laat u de meest bijzondere bezienswaardigheden zien: de Onofriofontein, het franciscaner- en dominicanerklooster en de kathedraal, het Plein van de Loggia, het Sponzapaleis en het Paleis van de Rector. Leuk zijn de terrasjes aan de oude haven of een wandeling op de wallen.

Overnachting in 4- of 5-sterrenhotel (zie dag 10).

De baai van Kotor is een van de 10 mooiste baaien ter wereld. Kotor ademt met zijn Venetiaanse campaniles en paleizen, zijn tavernes en terrassen een bijzondere zachtheid uit. Een bezoek aan Perast en zijn 2 kleine eilandjes vormt een van de hoogtepunten van deze reis.

2 overnachtingen in Hotel Moskva **** of Hotel Budva **** of Hotel Regent Porto Montenegro *****.

Cetinje is de voormalige hoofdstad van Montenegro met tal van musea en een bezoekerscentrum voor meer info over de verschillende wandelroutes. Lovćen werd in 1952 uitgeroepen tot Nationaal Park. Het herbergt een van de belangrijkste monumenten, het mausoleum van Njegoš met sculpturen van de befaamde Kroatische beeldhouwer Ivan Meštrovíć. Deze plek heeft voor vele Montenegrijnen nog steeds een speciale betekenis als symbool van vrijheid. De Stirovnik is de hoogste top van het Lovćen-gebergte (± 1.750 m), vanwaar u een schitterend uitzicht hebt op de baai van Kotor.

Overnachting in 4- of 5-sterrenhotel (zie dag 12).

Inleveren van uw huurwagen op de luchthaven van Dubrovnik en terugvlucht. (Aanbevolen: retourvlucht in de namiddag/avond).

Inbegrepen

  • vlucht Brussel – Zagreb in de voormiddag

  • vlucht Dubrovnik – Brussel in de namiddag

  • 13 overnachtingen volgens programma
  • verblijf op basis van kamer & ontbijt
  • huurwagen

Niet inbegrepen

  • andere maaltijden, dranken en persoonlijke uitgaven
  • activiteiten ter plaatse
  • reis- en annulatieverzekering
Inschrijvingsformulier Aanbiedingen - Form in Post
Sending

Of boek uw rondreis online.

Huurauto boeken

Bijzondere voorwaarden Omnia Travel

Verblijfsperiodes en prijzen (per persoon in een standaard 2-persoonskamer):
– Vertrek in juli (hoogseizoen): vanaf 2.195 EUR
– Vertrek in september (laagseizoen): vanaf 1.950 EUR

Doordat alles op aanvraag gebeurt en afhankelijk is van uw keuze, zal de prijs hiervan afhangen. Indien u interesse heeft, aarzel dan zeker niet ons te contacteren en dan maken wij graag een voorstel op maat voor u.

Enkele opmerkingen:
– Aanbevolen: retourvlucht in de namiddag/avond.
– Uw huurauto moet in hetzelfde land opgenomen en afgezet worden.
– U dient een speciale vergunning en verzekering aan te vragen om in deze landen te kunnen rijden.
– Uit veiligheidsoverwegingen hebben wij bewust geopteerd om Noord-Macedonië in deze beleefreis niet op te nemen.

Deze rondreis Joegoslavië valt onder de reisvoorwaarden van Caractère en is onder voorbehoud van beschikbaarheid en wijzigingen.

Niet geheel naar wens?

Reist u alleen, met een grotere groep of met kinderen? Logeert u graag in andere hotels? Wilt u graag een andere verblijfsformule dan hierboven? Wilt u uw verblijf graag verlengen met enkele nachten aan de Dalmatische Rivièra? Wat dacht u van een verlenging in Split (± 343 km), Trogir (± 370 km) of Šibenik (± 392 km)? Vraag gerust uw programma op maat aan uw Omnia Travel reisagent en vermeld alles mee in de vrijblijvende offerteaanvraag. Wij stellen graag voor u een rondreis Joegoslavië op maat samen.