Laura is onze management assistent en zij koos Rusland als haar favoriete bestemming. Hieronder kan je lezen waarom Moskou & Sint-Petersburg zeker een bezoekje waard zijn!

Wanneer ben je voor het eerst in Rusland geweest?

In december 2018 – januari 2019. Ik bezocht toen voornamelijk Sint-Petersburg & Moskou. Tijdens de winterperiode was dit natuurlijk betoverend mooi en de sfeer met de feestdagen was magisch.

Wat maakt van Rusland jouw favoriete bestemming?

De winterse sfeer in Rusland (Sint-Petersburg en Moskou) is magisch: je voélt dat je dicht bij de Kerstman in Finland zit… Kerstmis (bij de Russen pas op 7 januari, Orthodox Kerstmis!) en Nieuwjaar léven echt in Rusland. Het zijn dé feestdagen van het jaar en alle Russen gaan helemaal ‘los’ wat betreft kerstverlichting, sneeuwkastelen, ijspistes enz. New Yorkse en Londense kerstverlichting is er helemaal niets tegen… Ook de overal aanwezige sneeuw én de bijhorende bontjassen en -mutsen maken het ‘picture perfect’! Now this is Russia!!

Wat moet je absoluut gezien/gedaan hebben tijdens een reis naar Moskou en Sint-Petersburg?

In Sint-Petersburg dien je uiteraard in vol bont-ornaat te flaneren op de befaamde lokale boulevard, de Nevsky Prospekt… art deco-cafeetjes en tea rooms uit de tijd van weleer wachten je op, evenals heel wat art nouveau-gebouwen, bruggen… noem maar op! Niet voor niets wordt Sint-Petersburg het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd… Daarnaast dien je zeker even binnen te springen in de Kerk van de Verlosser op het Bloed, een prachtig voorbeeld van orthodoxe architectuur: de schitterende koepels glanzen je al van ver tegemoet!! Uiteraard mag in Sint-Petersburg het sprookjesachtige Winterpaleis niet ontbreken op het programma (Hermitage Museum), waar de grandeur van de vroegere Tsaren helemaal tot zijn recht komt. Zo zijn er naast werken van Rubens en Rembrandt ook originele schilderijen van de Italiaanse grootmeester Leonardo da Vinci te vinden… Het Peter en Paul Fort is zeker ook meer dan een bezoekje waard: dit is de plaats waar de stad is ontstaan en waar je alles te weten komt over de rijke geschiedenis van de stad!

Een ballet-avondje in het befaamde ‘Mariinsky Theatre’ is eveneens een aanrader: het Sint-Petersburg Ballet is 1 van de meest prestigieuze ter wereld! Voor het bijwonen van een voorstelling van bijv. ‘De Notenkraker’ reserveer je best wel maanden op voorhand! Ook de New Holland Island-buurt in Sint-Petersburg is de moeite waard om een avondje door te brengen, zeker voor de hipsters onder ons. Je vindt er shops, cafeetjes en tal van eetgelegenheden in een hernieuwde, volledig gerenoveerde oude scheepsbuurt. Last but not least is een daguitstap naar Peterhof, een zomerpaleis van Peter de Grote even buiten Sint-Petersburg (met als doel te rivaliseren met het Paleis van Versailles) een must-do: vooral het tuinencomplex met uitgebreide fonteinennetwerk is top! In de winter is ook het stadje Pushkin met het befaamde Catherinapaleis en diens beroemde Amber Room zeer aantrekkelijk (een paleis van… u raadt het al… Catharina de Grote!) als alternatief voor de iets minder impressionante tuinen van Peterhof, aangezien de fonteinen in de winter buiten werking zijn gesteld door het koude weer, hoewel de bevroren Finse Golf waaraan deze Peterhof-tuinen liggen zeker niet minder indrukwekkend oogt… keuze te over dus! Indien men een typisch Russisch gerecht wenst te proeven, komen we uit bij een soort lokale kaviaar… Overal in Sint-Petersburg en Moskou kom je deze kleine oranje eitjes tegen… smakelijk!!

De verbinding tussen Sint-Petersburg en die andere grote metropool/wereldstad Moskou is heel gemakkelijk: de Sapsan-hogesnelheidstrein brengt je in 4 uur van punt A naar punt B!

Moskou doet veel minder Europees aan dan Sint-Petersburg. Je vindt er veel meer ‘Russische’ elementen terug, zoals bij uitstek op nr. 1 uiteraard het Kremlin: een complex van Parlement, orthodoxe kerken en musea. Het nabijgelegen Rode Plein, voorzien van volledige Winterkermis in december, oogt impressionant. De officiële ‘Moscow Time’ kan je hier aflezen van de wereldberoemde torenklok … waarna je binnenwandelt in de Basiliuskathedraal, bekend van de jaarlijkse nieuwjaarsbeelden op televisie van het vuurwerk in Moskou. Wie het niet erg vindt om even aan te schuiven, kan mee in de rij gaan staan om, gratis, het gebalsemde lichaam van de grote communistische leider Lenin te bezoeken… Een aanrader voor de durvers!

Naast deze klassieke attracties kan er in Moskou ook naar hartenlust worden geshopt. Enorme boulevards vol winkels van allerlei slag, maar ook gigantische ‘shopping malls’ staan te wachten op jouw bezoekje, waarvan 1 ‘mall’ zelfs volledig aan kinderartikelen is gewijd… Het Londense Harrods is er niets tegen. Op Oudejaarsavond is het nog nét dat tikkeltje specialer allemaal. De hele stad wordt ‘afgezet’ en loopt over van de festiviteiten: tientallen kerstmarkten, straatconcerten, koorddansers tussen gebouwen… Je komt ogen te kort! Rond middernacht is het dan mee aftellen met de Russen…3…2…1…Happy New Year!!!! Voor wie de dag na een drukke (nieuwjaars)nacht het wat rustiger aan wil doen, is er genoeg groen (of wit in ons geval) in de stad te vinden: zo is er het alom geprezen stadspark Gorky Park langs de oevers van de Moscow River, maar je kan ook iets verder trekken, naar de befaamde Mussenberg. Dit bekende uitzichtpunt met prachtige panoramische uitzichten over heel Moskou, inclusief het olympisch stadium waar in 2018 de openingsceremonie van het WK Voetbal plaatsvond, ligt vlak aan de impressionante Moscow State University, 1 van Stalin’s zogenaamde ‘Seven Sisters’. Dit zijn 7 hoge wolkenkrabbers met een uitgesproken communistische architectuur, verspreid over heel Moskou. Vanop deze Mussenberg loopt er een mooie wandeling helemaal terug naar de rivier in het dal… Daar kan je dan nog het Novodevitsjiklooster en bijhorende begraafplaats bezoeken, waar de graven te vinden zijn van talloze auteurs, musici, balletdansers en dichters, evenals beroemde politici zoals Boris Jeltsin.

Last but not least mag je in zowel Sint-Petersburg als Moskou niet vergeten een ritje te maken met de metro: sommige metrostations zijn ware ‘balzalen’ inclusief kroonluchters! Gemaakt ten tijde van het communistische tijdperk om de wereld te tonen waartoe Rusland in staat was… en zovele jaren later spreken deze diep onder de grond gelegen marmeren beelden en muurtekeningen nog steeds tot de verbeelding… Er zijn dus talloze redenen om naar dit bijzonder stukje van de wereld te reizen… Een aanrader!

Inschrijvingsformulier Aanbiedingen - Form in Post
Sending

Of boek uw trip naar Rusland, de favoriete bestemming van collega Laura, online.