Onze analist – programmeur Aart bezocht onlangs Edinburgh. Volgens hem is dit een hedendaagse hoofdstad vol verborgen schatten die niet hoeft onder te doen voor klassieke cultuursteden als Londen of Parijs.

Wanneer heb je de stad voor het eerst bezocht?

In de jaren tachtig spoorde ik als tiener voor het eerst met de nachttrein van Londen naar Edinburgh tijdens een gezinsvakantie. Pas later leerde ik de stad beter kennen in de boeken van Irvine Welsh en in de Inspector Rebus reeks van Ian Rankin. Edinburgh ademt literatuur. Als je door de steegjes van de oude binnenstad dwaalt dan begrijp je al snel hoe J.K. Rowling hier Harry Potter heeft bedacht. Met het vliegtuig (of de bezemsteel) reis je trouwens op minder dan twee uur van Brussel naar Edinburgh.

Welke lokale specialiteiten moeten we zeker proeven?

 • Aan Whiskey en Haggis is er uiteraard geen gebrek in de Schotse hoofdstad.
 • Zin in een snelle hap en je buik vol van fish & chips? Spring dan eens binnen bij Oink voor een pulled pork sandwich.

 • Op zoek naar een meer verfijnde culinaire ervaring? Zak dan af naar The Shore in de oude haven van Leith en schuif je voeten onder de tafel in één van de vele pubs, bistro’s of sterrenrestaurants.

Waarom heeft Edinburgh jou betoverd?

Edinburgh heeft alles wat je van een hedendaagse hoofdstad mag verwachten: festivals en cultuur, een levendig nachtleven en prachtige parken. Maar wat de stad uniek maakt is de manier waarop ze telkens twee kanten van zichzelf durft tonen: de ene keer hoogstaand en verfijnd, de andere keer ruw en natuurlijk. De middeleeuwse Old Town die organisch groeide rond het kasteel staat in sterk contrast tot het strakke stratenplan van de vroegnegentiende-eeuwse New Town. In de serres van de uitgebreide botanische tuin kan je de meest exotische planten ontdekken terwijl je je in de Highlands waant wanneer je in het natuurpark van Holyrood rondwandelt. Deze unieke gespletenheid kom je ook tegen in het verhaal van Jekyll en Hyde. Schrijver Robert Louis Stevenson liet zich inspireren door Deacon Brodie, een gerespecteerd schrijnwerker uit Edinburgh met een dubbelleven als inbreker. Brodie eindigde aan een galg die zelf had ontworpen.

Wat moet je absoluut gezien/gedaan hebben tijdens een citytrip in Edinburgh?

 • Uitwaaien op het strand van Portobello, de victoriaanse badplaats net buiten het centrum.
 • Holyrood Park: 260 hectare pure natuur in het midden van de stad, ruige heuvels, lieflijke lochs en verbluffende vergezichten over stad en zee.
 • National Museum of Scotland: hét museum voor de internetgeneratie, meer dan 8.000 objecten in 16 galerijen die zo goed als gelijktijdig je aandacht opeisen. Een museum waar jong en oud zich geen seconde zullen vervelen.
 • Calton Hill: heuvel bezaaid met neoclassicistische tempels waaronder een half afgewerkte kopie van het Griekse Parthenon en een monument voor admiraal Nelson in de vorm van een verrekijker, ook hier prachtige vergezichten.
 • Old Town: de historische binnenstad aan de voet van het kasteel, neem zeker een kijkje in één van de vele pittoreske steegjes langs de Royal Mile.
 • New Town: statige gevels en lijnrechte straten waar je nu de betere boetieks kan terugvinden.
 • Water of Leith Walkway: Volg het wandelpad langs de rivier Leith en ontdek de stadswijken Dean Village en Stockbridge, twee dorpen verborgen in het midden van de stad. Avontuurlijke stappers kunnen de rivier volgen tot in de oude havendokken.
 • Scottish Parliament: een must voor liefhebbers van vernieuwende architectuur
Inschrijvingsformulier Aanbiedingen - Form in Post
Sending

Of boek uw citytrip naar Edinburgh online.

Huurauto boeken