De 60 “National Parks” en de meer dan 400 gebieden en bezienswaardigheden die onder bescherming van het nationaal parkbeheer vallen, zijn zeker “America’s best idea!” Een reis naar Grand Canyon, Yosemite, Bryce Canyon of Yellowstone behoort al lang tot de echte VS-klassiekers, maar wat dacht u van de de minder gekende, minder platgetreden Nationale Parken? Onze Amerikakenner Luc stelt ze graag aan u voor.

US-staat: North Dakota
Oppervlakte: 285 km² bestaande uit een noord en zuid-unit
Grootste troeven: Badland-landschappen met steile, gelaagde klippen, hoodoos, spectaculaire canyons en diepe valleien gevormd door de Little Missouri River. Tussenin vindt u wijde prairies als graasland voor grote kuddes bizons en wilde mustang paarden. Coyotes, prairiehondjes, gaffelbokken, dikhoornschapen, meer dan 180 vogelsoorten, arenden en wilde kalkoenen vervolledigen het plaatje. In tegenstelling tot de vaak overbevolkte “big-name” parken vindt men hier vooral rust en eenheid met de natuur.
Activiteiten: wild spotten, kamperen, fietsen, trekking, paardrijden, wandeltochten, kajakken, kanovaren, vissen enz. Voor paardenliefhebbers echt een “must see”.

Deze 10 prachtige nationale parken in de VS kende u misschien nog niet - Theodore Roosevelt National Park

US-staat: Alaska
Oppervlakte: 24.586 km²
Grootste troeven: Dit park is genoemd naar de hoogste top van Noord-Amerika, Mount McKinley (6.194 m), door de Athabasca-indianen omschreven als “Denali”, de Hoge. In het park wacht isolement, absolute rust en pure wildernis! Zoals eeuwen geleden zwerft groot en klein wild er rond zonder enige beperking. De enige weg in het park slingert zich 150 km tussen taiga en toendra. Vanaf “Savage River” kan de Denali-top gezien worden. Op weg naar Wonder River kunnen o.m. grizzly’s, lynxen, vossen, veelvraten, coyotes en wolven worden gespot.
Activiteiten: trekkings langs uitgestippelde wandelpaden of volledig in de wildernis, wild spotten, natuurfotografie en… vol ongeloof staren.

Deze 10 prachtige nationale parken in de VS kende u misschien nog niet - Denali National Park

US-staat: Utah
Oppervlakte: 978,95 km²
Grootste troeven: Het Capitol Reef National Park is echt een verborgen parel en ligt tussen Bryce Canyon National Park en Arches National Park. De Fremont River heeft er talrijke kleurrijke canyons, klippen, bogen en typische witte koepelvormige formaties uitgesleten, zoals de Navajo Dome. Cathedral Valley is een afgelegen en spectaculaire rotswoestijn met monolieten uit zandsteen lijkend op kathedralen met namen als “Temple of the Sun” en “Walls of Jericho”. In het park vindt men ook op verschillende rotswanden primitieve petrogliefen van oude indianenstammen.
Activiteiten: een groot deel van het park kan gemakkelijk bezocht worden met de wagen maar het best verkent u het park te voet tijdens een trekking. Rotsklimmen, paardrijden en fietsen zijn mijn favoriete activiteiten. Een park om te herbronnen!

Deze 10 prachtige nationale parken in de VS kende u misschien nog niet - Capitol Reef National Park

US-staat: Washington
Oppervlakte: 2.045 km²
Grootste troeven: Dit is een keten van vulkaantoppen bedolven onder 300 gletsjers en ijsvelden, milde regenwouden en oerbossen, reusachtige ponderosa dennenbossen, diepe dalen, en schitterende bergmeren. Thornton Lake en het gebied rond Newhalem lenen zich uitstekend voor wandeltochten. Elanden, zwarte en grizzlyberen, edelherten, berggeiten, coyotes, wolven, lynxen, veelvraten en andere zeldzame en bedreigde diersoorten waaronder talrijke soorten vogels, amfibieën en reptielen bevolken dit park.
Activiteiten: een typisch wandel- en trekkingpark, bergbeklimmen, skiën en langlaufen, wild spotten, hengelen, kamperen, fietsen, paardrijden, boottochten, enz.

Deze 10 prachtige nationale parken in de VS kende u misschien nog niet - North Cascades National Park

US-staat: Colorado
Oppervlakte: 342 km² met 80 km² aan duinen
Grootste troeven: U komt terecht in een oceaan van zand met als hoogtepunt Star Dune, een top van 230 m, de hoogste zandduinen van Noord-Amerika. Gedurende eeuwen werd zand hier afgezet door een meanderende Colorado River. De Medano Creek zorgt zelfs voor “splashing” strandplezier.
Activiteiten: 4WD off-road tochten langs bv. de Medano Pass Primitive Road, zandboarden, zandsleeën of zandsurfen, trekkings door de duinen, typisch park om te wandelen en te trekken, nachtelijke duintochten en sterrenkijken, kamperen, fietsen, paardrijden, boottochten, enz.

Deze 10 prachtige nationale parken in de VS kende u misschien nog niet - Great Sand Dunes National Park & Preserve

US-staat: Colorado
Oppervlakte: 1.078 km²
Grootste troeven: De Rocky Mountains hebben adembenemende bergzichten, alpijnse toendra in het hooggebergte, uitgestrekte bergweiden, onmetelijke bossen en majestueuze gletsjers. Longs Peak is met 4.345 m de hoogste top van het park. De Trail Ridge Road doorkruist het park en is op 3.700 m één van de hoogstgelegen verharde wegen van de VS. Nergens is het hooggebergte meer toegankelijk en kan men zich zo vlug “On top of the World“ wanen. Zwarte beren, coyotes, bergpoema’s, elanden, edel-en muildierherten, dikhoornschapen, wapiti’s, haviken, arenden en bobcats zullen iedere natuur- of dierenliefhebber bekoren.
Activiteiten: spectaculaire autotochten, wild spotten, trektochten, hengelen, kamperen, fietsen, paardrijden, bergwandelingen, berg- en rotsklimmen, enz.

Deze 10 prachtige nationale parken in de VS kende u misschien nog niet - Rocky Mountain National Park

US-staat: Michigan
Oppervlakte: 2.314 km²
Grootste troeven: Verken een ruige en geïsoleerde archipel op Lake Superior, ver van alle drukte van het moderne leven en vind er ongeëvenaarde rust en avontuur. Isle Royale is het voornaamste eiland van dit nationaal park.
Activiteiten: trekkings met rugzak, natuurwandelingen zoals de bekende Windigo Nature Walk en Trail, vissen, kajakken, kanovaren, snorkelen, kamperen. Voor ieder wat wils dus. Bijzonder in trek is diepzeeduiken, want rond het eiland ligt een uitgebreide collectie scheepswrakken.

Deze 10 prachtige nationale parken in de VS kende u misschien nog niet - Isle Royale National Park

US-staat: Arizona
Oppervlakte: 354,2 km²
Grootste troeven: Geniet van meer dan duizend inheemse plantensoorten in de Sonarawoestijn, onder andere de reuzencactus, waarnaar het park genoemd werd. De saguaro kan een hoogte van 15 m en meer bereiken en is met uitgestrekte armen een imposante, bijna koninklijke verschijning in een anders zeer dorre omgeving. Als men ergens een “Once upon a Time” far-west gevoel wil krijgen dan is het wel hier.
Naast de plantenweelde ook belangrijke fauna: coyotes, zwarte beren, pekarizwijnen, poema’s, lynxen, vossen, kolibries, enz. Exotisch wordt het met leguanen, ratelslangen, vogelspinnen en schorpioenen. Zonder de verschillende vogelsoorten te vergeten die in de cactussen hun nest maken.
Activiteiten: de Cactus Garden Trail is maar één van de vele wandelroutes, samen goed voor 264 km wandelplezier. De verharde Bajada Loop Drive voert de bezoeker langs de belangrijkste uitzichtpunten van het westelijk deel. Het oostelijk deel is bergachtig met de Rincon Mountain wildernis. De Cactus Forest Drive voert langs Saguaros van wel 150 jaar oud. Ook ‘s nachts worden diverse wandelingen ondernomen. Verder: fietsen, vogelspotten en paardrijden.

Deze 10 prachtige nationale parken in de VS kende u misschien nog niet - Saguaro National Park

US-staat: Colorado
Oppervlakte: 124,4 km²
Grootste troeven: Voel u immens klein door de overweldigende grootsheid van verticale wanden in grijs-zwart geaderd gneiss-gesteente die bijna 800 m boven de Gunnison-rivier tronen. De rivier deed er 2 miljoen jaar over om hier de diepste, steilste en oudste rotswanden van Noord-Amerika te doorklieven. De meest adembenemende uitzichten heeft men vanop de wandelpaden langs de canyon rand, de “rim” zoals de Deadhorse Trail, 8 km lang op de noordkant. Of wandel langs de Gunnison rivier gekneld tussen kilometerslange rotsmuren. In het park vindt men zwarte beren, muildieren, edelherten, bobcats en heel sporadisch een bergpoema.
Activiteiten: wandelen, rotsklimmen, hengelen, kajakking, wildwaterraften, paardrijden, wild spotten.

Deze 10 prachtige nationale parken in de VS kende u misschien nog niet - Black Canyon of the Gunnison National Park

US-staat: Californië
Oppervlakte: 430,50 km²
Grootste troeven: Genesteld in de zuidelijke uitlopers van de Cascade Mountains vulkaanketen verenigt het Lassen Volcanic National Park de 4 vulkaantypes: spleetvulkaan, calderavulkaan, stratovulkaan en schildvulkaan. Het landschap is dan ook werkelijk uniek met vele meren en een rijke en zeer gediversifieerde flora en fauna. De Lassen Peak, een 3.181 m hoge kegelvulkaan, beheerst het park.
Activiteiten: rit over de 30 mijl Lassen Volcanic National Park Highway langs hydrothermale fenomenen zoals kokende modderpoelen, stomende fumarolen en kleurrijke warmwaterbronnen. Verder boottochtjes op de meren met kano of roeiboot, hengelen, fietsen, wandelen, enz.

Deze 10 prachtige nationale parken in de VS kende u misschien nog niet - Lassen Volcanic National Park