Identiteitskaart en paspoort

U moet uw geldige Belgische identiteitskaart steeds op zak hebben bij een reis naar het buitenland. Daarmee kunt u vrij naar een 50-tal landen reizen. Voor andere landen hebt u ook een internationaal paspoort nodig. Dat moet aangevraagd worden en is max. 7 jaar geldig. Om na te gaan of u al dan niet een internationaal paspoort nodig hebt, kunt u de website diplomatie.belgium.be raadplegen of één van onze reisagenten contacteren.

Kids-ID

Kinderen jonger dan 12 jaar moeten voor reizen naar het buitenland in het bezit zijn een Kids-ID. Die moet tijdig voor vertrek aangevraagd worden bij het gemeentebestuur. De leveringstermijn bedraagt ongeveer 3 weken. Voor bestemmingen waar een internationaal paspoort verplicht is, moeten ook kinderen over een geldig paspoort beschikken. Een Kids-ID volstaat in dat geval niet. Meer informatie over het Kids-ID vindt u hier.

Visum

Voor sommige bestemmingen hebt u naast een paspoort ook een visum nodig. Of u een visum nodig hebt, kunt u nagaan via CIBTvisas. Naast het traditionele visum werken enkele landen met een elektronische toestemming. Zo moet u voor uw reis naar de VS, Canada of Nieuw-Zeeland tijdig online uw ‘Travel Authorisation’ aanvragen.

Reizen met kinderen

Reist u alleen met uw kinderen of neemt u een vriendje mee? Kinderen jonger dan 18 jaar, die alleen of met 1 van beide ouders reizen, dienen in het bezit te zijn van een gewettigde toelating van de niet meereizende ouder. In sommige landen gelden er strenge regels en moet u zelfs een geboorteakte van het kind kunnen voorleggen (vb. Zuid-Afrika). Informeer u dus voldoende voor vertrek.