23 tot 27 september 2019.

Prijs per persoon op basis van een 2-persoonskamer: € 1200.

Toeslag 1-persoonskamer: € 80.

Geen enkele stad ter wereld wordt zo getekend door haar geschiedenis als Rome, ooit het centrum van een keizerrijk dat tot de uithoeken van de antieke wereld reikte. In dat centrum kwamen de apostelen Petrus en Paulus terecht, en daar vonden zij de dood als bestraffing voor hun verkondiging van het Evangelie. Toch schoot hun verkondiging wortel en Rome werd het centrum van de Katholieke Kerk. We laten ons meevoeren op de stroom van onze geloofsgeschiedenis langsheen de klassieke oudheid met het Forum Romanum en het Colosseum, over de renaissance met de Piazza Navona en de Trevifontein, naar de moderne tijd met de geboorte van Vaticaanstad.

Dag 1 | Brussel – Rome

Samenkomst in de luchthaven van Zaventem voor de rechtstreekse vlucht naar Rome. Onmiddellijk na aankomst rijden we naar de Aventijn, een van de zeven heuvels waarop Rome gebouwd is, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over de stad. Bezoek aan de 4de-eeuwse basiliek van Santa Sabina. Na het middagmaal wandelen we langs het Forum Romanum en het Capitool, het religieuze, politieke en commerciële centrum van het oude Rome. Tijdens onze wandeling stoppen we onder meer aan het Colosseum, het goed bewaarde en overbekende amfitheater waar de Romeinen hun ontspanning vonden in brood en spelen.

Dag 2 | Rome

Na het ontbijt duiken we terug de Romeinse en vroegchristelijke tijd in met een bezoek aan de catacomben van San Callisto, net buiten de stad, genoemd naar paus Calixtus. De meeste pausen uit de 3de eeuw liggen er begraven. Na het middagmaal wandelen we naar Vaticaanstad, de thuishaven van Paus Franciscus. Een oppervlakte van 44 hectare en zo’n 850 inwoners maken van Vaticaanstad de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. In het centrum van de stadstaat vinden we het Sint-Pietersplein, een van de mooiste pleinen ter wereld. Daar bezoeken we uitgebreid de Sint-Pietersbasiliek. Gedurende meer dan 120 jaar werd aan deze basiliek gewerkt, met als resultaat een van de grootste en rijkste kerken ter wereld. Naast de hoofdkerk, bezoeken we ook de crypte met de begraafplaats van de laatste pausen. Wie wil kan ook de koepel bezoeken (facultatief). Na het avondmaal kan u nog genieten van de unieke sfeer op de Piazza Navona.

Dag 3 | Rome

Ontbijt en wandeling naar het Sint-Pietersplein voor het bijwonen van de Pauselijke audiëntie (de agenda van de paus voor 2019 is momenteel nog niet bekend, indien de paus niet aanwezig is, wordt een alternatief programma voorzien). Middagmaal in lokaal restaurant. In de namiddag bezoeken we de kerk van Sint-Jan-van-Lateranen, de tweede grootste kerk van Rome en de enige in Rome die zich kathedraal mag noemen. We hebben ook aandacht voor het nabijgelegen Baptisterio en de Scala Santa. Ook de Santa Maria Maggiore, een van de 80 Mariakerken van Rome met haar schitterende mozaïeken, mag niet ontbreken in ons programma.

Dag 4 | Rome

Na het ontbijt bezoeken we de kerk van Sint-Juliaan-der-Vlamingen, de nationale kerk van België in Rome. Deze kleine kerk, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de tijd van de eerste kruistochten, ligt in het hart van de oude stad. De meeste kunstwerken die nu nog in de kerk te zien zijn, dateren uit het begin van de 18de eeuw. Eucharistieviering. In de namiddag wandeling door het barokke Rome met Piazza Navona, het Palazzo Madama, het Pantheon, Piazza Colonna en uiteindelijk naar de Trevifontein.

Dag 5 | Rome – Brussel

Ontbijt. Bezoek aan de Abbazia delle Tre Fontane. Deze ‘Abdij van de drie fonteinen’ werd opgericht ten zuiden van de stad, op de plaats waar Paulus werd onthoofd in opdracht van keizer Nero. Nadien gaan we nog langs in de basiliek Sint-Paulus-buiten-de-Muren, een van de vier pauselijke basilieken, gebouwd op de plaats waar de apostel Paulus werd begraven. Keizer Constantijn liet deze basiliek bouwen en hoewel zij door brand werd vernield in 1823, is de restauratie een van de meest geslaagde reconstructies van een vroegchristelijke basilica. In de namiddag, transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Zaventem.

OPGELET ! Niet geschikt voor mensen die moeilijk kunnen stappen!