8 tot 12 juni 2020.

Prijs per persoon op basis van een 2-persoonskamer: 998 EUR.

Toeslag 1-persoonskamer: 200 EUR.

In 2020 is het 100 jaar geleden dat Karol Wojtyla – de latere Paus Johannes Paulus II – geboren werd. Geen betere moment om in de voetsporen van de heilige Johannes Paulus II te treden en dat doen we in ‘zijn’ Polen. Krakau, de stad waar Karol Wojtyla in 1964 aartsbisschop werd, floreerde in de late middeleeuwen en was tot in 1596 de hoofdstad van Polen. De Zwarte Madonna in het heiligdom van Czestochowa ontvangt jaarlijks miljoenen bedevaarders in het kloostercomplex van Jasna Gora. Ook Johannes Paulus II en zijn opvolgers vereerden de madonna met een bezoek. Uiteraard hebben we ook aandacht voor het stuk duistere geschiedenis in en rond Krakau en brengen we een bezoek aan Auschwitz.

Dag 1 | Brussel – Krakau

Afspraak in de luchthaven van Zaventem voor de vlucht naar Krakau. Na een licht middagmaal verkennen we de oude stad ‘Stare Miasto’ rond het centrale marktplein. Het marktplein, de Rynek, wordt omgeven door prachtige gebouwen waarvan de lakenhalle zonder twijfel het meest in het oog springt. Onze interesse gaat echter ook uit naar de Onze-Lieve-Vrouw basiliek, bekend om zijn uniek hoogaltaar. Avondmaal en overnachting.

Dag 2 | Czestochowa – Krakau

Naar Czestochowa, de geestelijke hoofdstad van katholiek Polen. De geschiedenis van het heiligdom Czestochowa is nauw verweven met de geschiedenis van Polen. De Zwarte Madonna speelde een belangrijke rol in tal van beslissende momenten in de geschiedenis van het land en kreeg hiervoor de titel ‘Koningin van Polen’. Jasna Gora werd eind 14de eeuw gesticht en groeide al snel uit tot een bekend bedevaartsoord na de verspreiding van het nieuws over de mirakels van de icoon van de Zwarte Madonna. Van uit alle lagen van de bevolking kwamen de pelgrims eer betuigen aan de Heilige Maagd. We bezoeken o.a. het Paulijnenklooster en vieren samen eucharistie.
Middagmaal ter plaatse. In de namiddag terugkeer naar Krakau waar we genieten van een vrije avond.

Dag 3 | Auschwitz – Krakau

Naar Oswiecim, waar we het Auschwitz complex bezoeken. Het complex bestaat uit 3 delen: het concentratiekamp, het vernietigingskamp en het werkkamp. Wij brengen een beklijvend bezoek aan het concentratiekamp (Auschwitz) en het vernietigingskamp (Birkenau) waar meer dan een miljoen mensen de dood vond.
Middagmaal. Indien de tijd het toelaat wandelen we op de terugweg nog even door de wijk Kazimierz, waar delen van de film Schindler’s List van Steven Spielberg werden opgenomen. De film vertelt het verhaal van Oskar Schindler, de Duitse industrieel die bekend werd door zijn hulp aan de Joden tijdens de Holocaust. We stappen langs de Remuh Synagoge, die nog altijd dienst doet als joods gebedshuis, en de Apteka pod Orlem, de enige apotheek die functioneerde in het toenmalige getto. Avondmaal in een plaatselijk restaurant. Terug naar ons hotel in Krakau.

Dag 4 | Wieliczka – Krakau

Na het ontbijt rijden we naar de beroemde zoutmijn van Wieliczka, een van de oudste mijnen in Europa en een kunstwerk van mens en natuur. Een wandelroute leidt ons door galerijen en zalen op 3 verschillende niveaus. Tijd voor een korte bezinning in een van de mijnwerkerskapelletjes.
Na het middagmaal keren we terug naar Krakau voor een bezoek aan het Wawelkasteel dat gedurende vele eeuwen de residentie van de Poolse koningen was. Van hieruit bestuurden de Poolse hertogen en koningen tot in de 17de eeuw hun rijk. De Sigismundkapel in de Wawelkathedraal wordt beschouwd als het mooiste renaissance bouwwerk ten noorden van de Alpen. Afscheidsdiner in een lokaal restaurant en overnachting.

Dag 5 | Krakau – Brussel

Voor we naar de luchthaven vertrekken brengen we een bezoek aan het recent opgerichte Johannes Paulus II centrum waar we de reis afsluiten met een eucharistieviering. Transfer naar de luchthaven van Krakau voor de terugvlucht naar Brussel.

OPGELET ! Niet geschikt voor mensen die moeilijk kunnen stappen!

Boek nu uw Pelgrimstocht