4-daagse reis met en over vrouwen i.s.m. FERM.

In nog geen 20 jaar veranderde Marseille van de meest verguisde tot de opwindendste stad aan de Middellandse Zee. De uitgeweken Belgen Joke Quintens en Dirk Chauvaux nemen je graag mee op pad naar de superdiverse en rebelse vrouwen van Marseille. Ontmoet La Marseillaise, dé vrouw van Marseille. Van La Bonne Mère, hoog op haar heuvel over de stad wakend, tot Gyptis die 2.600 jaar geleden het eerste gemengde huwelijk met wederzijdse toestemming voltrok, of Les Poisonnières, de allereerste onafhankelijke vrouwelijke ondernemers in Europa. Maar ontmoet vooral de vrouwen van nu, of ze nu ondernemend of geëngageerd zijn. En, zoals iedereen in Marseille, met wortels in de hele wereld.

Programma

Afspraak in het station van Brussel-Zuid voor het vertrek per TGV naar Marseille. Bij aankomst wachten Joke en Dirk ons op in het station Saint-Charles van Marseille, voor de transfer naar het hotel. Van daaruit gaan we met de tram en de bus naar het Palais Pharo waar we een prachtig zicht hebben op de stad. Met een frisse pastis en wat hapjes laten Joke en Dirk ons kennis maken met hun nieuwe thuisstad en ontmoeten we een vrouwelijk ondernemer. Vanavond eten we een typisch Provençaals gerecht in een gezellig restaurant.

Inbegrepen maaltijden: avondmaal

Na het ontbijt in het hotel, verzamelen we op de Quai des Belges bij Les Poisonnières, de visverkoopsters. We nemen de bus naar de top van de heuvel van de Basiliek Nôtre Dame de la Garde, waar we een 360° zicht op de stad hebben. We dalen de heuvel weer af en verpozen even in de Bar de la Marine, zeker geen onbekende voor de fans van de romantische komedie Love Actually. Hier ontmoeten we ook een politica van Marseille. Met de ferry steken we de Vieux Port over en kuieren we door de oudste wijk van Marseille: Le Panier. Het is vrijdag, dus eten we een typische Aïoli. We slenteren door de smalle, pittoreske straatjes en ontmoeten Manyoly, een vrouwelijke streetartist die deze wijk een kleurrijk verflaagje geeft. We bezoeken ook het innovatieve daklozenproject Coco Velten, waar Sofia van Yes We Camp ons uitlegt hoe zij hier op een totaal nieuwe manier te werk gaan. Vanavond trekken we naar Fatima, ooit een atlete en sportjournaliste in Marokko, nu de bezielster van Femmes d’Ici et d’Ailleurs waar zij vrouwen helpt om hun onafhankelijkheid te verwerven. Zij vergast ons op een heerlijke couscous.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en avondmaal

Na het ontbijt maken we een wandeling door Euroméditerrannée, het grootste stadsontwikkelingsproject van Europa met o.a. het torengebouw van de Iraanse architecte Zaha Hadid. We slenteren door Les Docks, de oude havenmagazijnen die gerenoveerd zijn tot een apart shopping center, we wandelen door het Mucem, het museum voor de beschavingen van de Middellandse Zee, parel aan de kroon van Marseille Culturele Hoofdstad van Europa in 2013. We nemen de bus naar La Friche Belle de Mai, een oude tabaksfabriek die nu als urban cultuurcentrum dienst doet. Tijdens de lunch in Les Grandes Tables maken we kennis met Sylvie en Kaliroi, twee zangeressen die met Les Dames de la Jolliette de oude liedjes van de fabrieksarbeidsters nieuw leven inblazen. In de namiddag maken we een wandeling door de multiculturele melting pot van Marseille: de volkswijken Belsunce en Noailles met hun kleurrijke en vooral geurige winkels. Onze wandeling eindigt op de Cours Julien, het alternatieve hart van Marseille waar we even bekomen op een terrasje en kennis maken met Zania, een activiste in deze bruisende buurt. Vanavond gaan we Ivoriaans eten bij Mama Afrika.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en avondmaal

Per metro gaan we naar het Parc du 26ième Centenaire. Hier staat l’Arbre de l’Espérance (de boom van de hoop) die in 2000 werd opgericht als symbool voor het harmonieus samenleven van alle culturen en gemeenschappen in deze superdiverse stad. We nemen de bus naar La Cité Radieuse van de bekende Zwitserse architect Le Corbusier. Vanmiddag worden we op het strand verwacht, waar Florence ons in haar cabanne een ‘sardinade’ serveert. In de loop van de namiddag, halen we onze koffers af in het hotel. Transfer naar het station van Marseille Saint-Charles en TGV terug naar Brussel-Zuid.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt en lunch

Inbegrepen:

 • TGV Brussel-Zuid – Marseille-Saint-Charles heen en terug in 2de klas
 • assistentie bij vertrek in het station van Brussel-Zuid

 • 3 overnachtingen met ontbijt in Ibis Hotel Marseille Euroméditerranée ***
 • programma in Marseille georganiseerd door Moving Marseille:

  • openbaar vervoer,
  • maaltijden,
  • bezoeken,
  • ontmoetingen
 • begeleiding door mevrouw Joke Quintens

 • BTW zoals actueel gekend

 • bijdrage Garantiefonds

Niet inbegrepen:

 • maaltijden op de treinen

 • persoonlijke uitgaven (bar, telefoon…) en dranken
 • extra bezoeken

 • annulerings – en bijstandsverzekering

Optioneel en af te sluiten bij de inschrijving:

 • KBC Reis- en annuleringsverzekering 17 EUR/persoon (polis op aanvraag verkrijgbaar). Vrijstellingen:

  • bij annulering  => 75 EUR/persoon
  • bagage en medische kosten => 75 EUR/per schadegeval/persoon

Treinuren (onder voorbehoud)

26 maart: Brussel-Zuid 10u30 -> 16u00 Marseille-Saint-Charles
29 maart: Marseille-Saint-Charles 17u00 -> 22u45 Brussel-Zuid

Prijs
Programma op basis van een tweepersoonskamer: 1.035 EUR per persoon.
Voor een éénpersoonskamer betaalt u een toeslag van 125 EUR per persoon.
Korting FERM-leden: 50 EUR per persoon.

De reis gaat door vanaf 15 deelnemers, met een maximum van 25 deelnemers.
Inschrijving vóór 15/01/2020.

Hoe reageren?

RESERVEREN IS NIET MEER MOGELIJK

Helaas is deze reis reeds volzet. U mag ons steeds contacteren om op wachtlijst te komen: 016 24 38 35.

Beperkt aanbod aan deze voorwaarden: tijdig reserveren.

Deze specifieke voorwaarden vervangen de voorwaarden van artikel 8.1 ‘Annulering door de reiziger’, vermeld in de Bijzondere voorwaarden van Omnia Travel:

8.1 Annulering door de reiziger:
De annuleringskosten zijn forfaitair als volgt bepaald:

 • tot 60 dagen vóór vertrek: 20 % van de reissom vermeerderd met de annulatiekosten voor de lijnvlucht(en)
 • 59 tot 31 dagen vóór vertrek: 50 % van de reissom vermeerderd met de annulatiekosten voor de lijnvlucht(en)
 • 30 tot 16 dagen vóór vertrek: 80 % van de reissom, met een minimum van 125 EUR per persoon en/of door de luchtvaartmaatschappij aangerekende kosten
 • 15 tot de dag van vertrek: 100 % van de reissom