9-daagse cultuurreis tussen dorpen, kloosters en bergen van Bulgarije i.s.m. FERM.

Deze rondreis brengt u langs ontelbare culturele bezienswaardigheden van Bulgarije zoals prachtige kloosters, historische steden en oude Thracische, Byzantijnse en Romeinse opgravingen. U komt ook langs hoge bergen, adembenemende landschappen en schilderachtige dorpjes, waar de tijd stil lijkt te staan. U komt bovendien zo dicht mogelijk bij de lokale bevolking en hun authentieke tradities. De perfecte manier om uitgebreid te genieten van het verrassende en gastvrije Bulgarije.

Programma

Vroege samenkomst van alle deelnemers en van onze begeleidster, Anne Vandenborre, in de luchthaven van Zaventem. Check-in voor de directe vlucht naar Sofia. Aankomst en ontvangst voor de Nederlandstalige gids. We verlaten de stad en rijden oostwaarts door de schilderachtige uitlopers van het Balkangebergte, tot in het kleine stadje Pravets. Bezoek aan het geboortehuis van Todor Zhivkov, de voormalige communistische leider van Bulgarije die tientallen jaren aan de macht stond van het totalitair regime. In zijn geboortehuis, nu een museum, nemen we een kijkje in zijn leven tijdens het communisme. We bekijken ook zijn collectie bijzondere kunstwerken en cadeaus, die hij tijdens zijn regime als staatshoofd van verschillende toenmalige wereldleiders en hoge functionarissen kreeg. Aankomst in de Tsarenstad Veliko Tarnovo en check-in in ons hotel voor de komende 2 nachten – Hotel Yantra (of gelijkaardig).

Inbegrepen maaltijden: lunch en avondmaal.

Na het ontbijt besteden we aandacht aan Veliko Tarnovo, die van de 12de tot 14de eeuw de hoofdstad van het Tweede Bulgaarse tsarenrijk was. Tegenwoordig wordt het als één van de meest fascinerende plekken van het land beschouwd. Het is één van de plaatsen in Bulgarije waar de rijkdom van de middeleeuwen goed bewaard is gebleven. We beginnen met een bezoek aan het juweel van Tarnovo – de ruïnes van de oude vestiging Tsarevets. Die is schitterend gelegen op een natuurlijke heuvel boven de stad, omringd door de oevers van de Yantra rivier. In deze roemrijke burcht treden wij in de voetsporen van moedige krijgers en strijdlustige vorsten. We beleven in gedachten de oude glorie en genieten van adembenemende uitzichten. Daarna verlaten we Veliko Tarnovo en gaan naar het vlakbij gelegen Arbanassi. Dit museumdorp ligt prachtig op een hoogplateau en biedt een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Het stadje was in de 17de en de 18de eeuw één van de rijkste plaatsen van het land en dit is nog goed zichtbaar. We bezoeken het indrukwekkende, half in de grond gebouwde kerkje ‘De geboorte van Christus’ uit de 17de eeuw en het Konstantsaliev huis, één van de grootste en oudste koopmanshuizen van toentertijd. Dat wordt nu al museum gebruikt. Hier gaan we 300 jaar terug in de tijd om kennis te maken met het spannende leven van de rijke handelaren uit Arbanassi.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en avondmaal.

Wij verlaten Veliko Tarnovo en bezoeken vervolgens het pittoreske stadje Tryavna, in het hart van het Balkangebergte. Stadswandeling door het gezellige centrum, langs de authentieke houten huizen, de mooie stenen bruggen en het Kloktorenplein, vol gezellige winkeltjes, ateliers en restaurantjes. De volgende stop is bij een vriendelijke boerenfamilie. We krijgen een rondleiding door hun huis en tuinen, waar ze groenten en fruit verbouwen. We steken ook zelf de handen uit de mouwen en plukken de nodige ingrediënten om zelf onze lunch voor te bereiden. Vandaag leren we een aantal snelle maar hele smakelijke typisch Bulgaarse gerechten, zoals de beroemde Shopska salade en de koude komkommersoep Tarator. Lunch met onze zelfgemaakte gerechten. Daarna bezoek aan het Nationaal Openluchtmuseum Etara, waar wij eventjes oog in oog komen te staan met het verleden. Vervolgens steken we het Balkangebergte over via de belangrijke bergpas Shipka, die voor de Bulgaren een historische betekenis heeft. Iets later bezoeken we een gedenkteken gewijd aan deze helden – de kerk ‘De geboorte van Christus’, ook bekend als de Russische kerk met de gouden koepels of het Shipka klooster. De kerk werd in het jaar 1902 gebouwd op een heuvel vlakbij het dorpje Shipka, in de stijl van de Russische kerken uit de 17de eeuw. Vandaag maken wij kennis met één van de oudste wereldcivilisaties en zeker de oudste cultuurbeschaving van Europa – de Thraciërs, die vermoedelijk al meer dan 6.000 jaar geleden zich in Europa hebben gevestigd, exact waar huidig Bulgarije is. Ze waren beroemd om hun rijke tradities, moedige krijgers en liefde voor kunst en cultuur. De bekendste Thraciërs zijn ongetwijfeld de zanger en dichter Orpheus, de god Dionysos van de wijn en de slavenkoning Spartacus. Bulgarije en vooral de regio rondom Kazanluk is letterlijk bezaaid met duizenden grafheuvels waar Thracische koningen en edelen in begraven liggen. Vandaar dat deze vallei bekend staat als het Dal van de Thracische koningen. We bezoeken de Thracische graftombe van Seft – Goliama kosmatka. Check-in in ons hotel in Kazanlak – Hotel Palace (of gelijkaardig).

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en avondmaal.

Vandaag zetten we onze ontdekking van de Thracische cultuur verder met een bezoek aan een andere Thracische graftombe (UNESCO-Werelderfgoed). Daarna bezoek aan het Iskra museum. Wapens, aardewerk en munten, geslagen door Seuthes III, helpen het leven van de stad illustreren. We vertrekken vervolgens naar het dorpje Popovica, waar we lunchen in de wijnboerderij Zagreus – één van de bekendste BIO wijnhuizen van deze regio. Aansluitend genieten we van een wijnproeverij met een folkloristisch programma van de lokale dansclub. Verder naar Bachkovo waar we een bezoek brengen aan het klooster, één van het oudste van het land en tegenwoordig een waar bedevaartsoord. Het in 1083 gestichte klooster ligt aan de voet van het Rodopigebergte en staat bekend om zijn rijke collectie oude manuscripten, goed bewaarde fresco’s en prachtige iconen van bekende Bulgaarse schilders. Vertrek naar Plovdiv en inchecken in het hotel – Landmark hotel (of gelijkaardig) – voor de 2 komende nachten.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en avondmaal.

Vandaag staat Plovdiv geheel in de belangstelling. Gesticht meer dan 8.000 jaar geleden behoort Plovdiv tot één van de oudste steden van Europa en ademt het nog steeds de sfeer van het verleden. Hier vind je sporen van vrijwel de gehele Bulgaarse, maar ook Europese geschiedenis en dat op loopafstand van elkaar. Wij beginnen de dag met een stadswandeling door de oude stad, gelegen op 3 van de 6 heuvels waar Plovdiv op gebouwd is. Hier heb je het gevoel door een historisch ‘openluchtmuseum’ te lopen, waar het glorieuze verleden heel tastbaar is gebleven. Het motto van Oud-Plovdiv is daarom ook heel toepasselijk: ‘antiek en eeuwig’. Wij komen o.a. langs het antieke Romeinse amfitheater, het etnografisch museum, de kerk van Constantijn en Elena, en een aantal fraaie koopmanshuizen van de Bulgaarse Renaissance. Plovdiv was niet voor niets Culturele hoofdstad van Europa voor 2019! Lunch in de oude stad en daarna vrije tijd. Iedereen kan dan op eigen houtje de stad verder verkennen.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en avondmaal.

Na het ontbijt verlaten wij Plovdiv richting Velingrad , waar wij kennismaken met een bijzondere Bulgaarse ambacht: de vloerkledenweverij. In een kleine fabriek vlak bij de stad zien wij een aantal dames dit bijzonder ambacht uitoefenen. Ze maken hier met veel liefde en zorg geen gewone vloerkleden maar echte kunstwerken in opdracht van o.a. het Engelse koningshuis. In de stad Velingrad stappen wij in de trein richting het dorpje Avramovo, met 1.267 m het hoogst gelegen treinstation van Bulgarije. Een spannende treinrit langs een mooie route die tussen de bergen Rila, Pirin en Rodopen loopt, door prachtige landschappen, wijngaarden, tabaksvelden en dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. Daarna bezoek aan het dorpje Dobursko waar wij een bijzonder kerkje bewonderen. Het opvallend kleine kerkje met afmetingen van 8 x 6 x 5 m stamt uit de 17de eeuw, de tijd van de Ottomaanse bezetting, toen het verboden was om kerken te bouwen groter dan een man op een paard. Aankomst in Bansko aan de voet van Piringebergte en het hele jaar door een ware trekpleister voor bezoekers uit binnen- en buitenland. Check-in in ons hotel – Wellens Hotel Bulgaria (of gelijkaardig) – voor de komende 2 nachten.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en avondmaal.

Vandaag ontdekken we Bansko en omgeving. Wij beginnen met een wandeling door het historische centrum, met stenen huizen en smalle straatjes met kinderkopjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. We brengen er een bezoek aan de paardenboerderij Peri Volaseen om kennis te maken met de Bulgaarse levensstijl. Het is een familiebedrijf dat in 2000 werd opgericht en waar tegenwoordig 3 generaties werken om hun grote passie en liefde voor de paarden door te geven. Daarna gaan we naar een bergdorpje Bachevo, waar we kennismaken met de lokale vrouwenvereniging. De leden vertellen ons hoe ze dit doen en ondertussen leren wij samen hoe de Bulgaarse lekkernij – BANITSA – wordt gemaakt. Mocht het weer het toelaten, genieten we van de lunch midden in de natuur. Na de lunch is het tijd voor wat actiefs en leren wij hoe leuk en spannend het is om de Bulgaarse rijdans – Horo te leren. Terug naar ons hotel in Bansko en avondmaal in een typisch restaurant, genoemd ‘mehana‘, met plaatselijke gerechten en livemuziek.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en avondmaal.

Vandaag vertrek naar de grootste trekpleister van het land – het wereldberoemde Rila klooster, het hoogtepunt van de Bulgaarse cultuur, bouw- en schilderkunst. Het klooster ligt schitterend, op 1.140 m hoogte, te midden van dichtbegroeide, eeuwenoude bossen. De prachtige muurschilderingen, de bijzondere architectuur, de fraaie fresco’s… Alles wat je hier ziet zal je versteld doen staan. Het grootste, en volgens velen, het mooiste klooster van de Balkan is opgenomen in de werelderfgoedlijst en valt onder de bescherming van UNESCO. Hier bezoeken wij het museum, een monnikencel en de hoofdkerk en hebben wij uiteraard vrije tijd om van de pracht en de sfeer te genieten. Daarna rijden we verder naar Sofia. Check-in in ons laatste hotel – Central Park Hotel (of gelijkaardig).

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en avondmaal.

Sofia, de grootste stad van Bulgarije, aan de voet van het Vitoshagebergte, is al eeuwen het kruispunt tussen West-Europa en het Oosten. De stad werd vermoedelijk al meer dan 7.000 jaar geleden gesticht door de Thraciërs en heette toen Serdika. Tijdens de Romeinse periode ontwikkelde het zich snel tot een belangrijk administratief en geestelijk centrum van het Romeins imperium. Daarna volgden er vele volkeren die hier hun sporen hebben achtergelaten. Ook vandaag is de stad een mix van diverse culturen. Sofia bruist en leeft letterlijk. Het motto van de Bulgaarse hoofdstad is niet voor niets ‘Sofia groeit maar wordt nooit oud’. Tijdens onze stadswandeling ontdekken we o.a. de grootste en belangrijkste kathedraal van Bulgarije – Alexander Nevski, beroemd om de opvallende, vergulde koepels, prachtige iconen en indrukwekkende fresco’s. Daarna kort wat vrije tijd. Je kan een museum naar wens bezoeken of slenteren over de prachtige wandelpromenade Vitoshka met vele leuke winkeltjes en terrasjes. Bijna alle bezienswaardigheden zijn namelijk op loopafstand van elkaar. In de loop van de namiddag transfer naar de luchthaven van Sofia en daarna terugvlucht naar Brussel.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt en lunch.

Inbegrepen:

 • vluchten Brussel -> Sofia en terug met Bulgaria Air

 • luchthaventaksen zoals gekend

 • vervoer tijdens het programma in Bulgarije

 • 8 overnachtingen in 3* hotels

 • 9 middag- en 8 avondmalen

 • bezoeken zoals vermeld in het programma

 • plaatselijke Nederlandstalige gids

 • Nederlandstalige begeleiding door mevr. Anne Vandenborre

 • assistentie bij vertrek in Brussel

 • BTW zoals actueel gekend

 • bijdrage Garantiefonds

Niet inbegrepen:

 • persoonlijke uitgaven (bar, telefoon…) en dranken
 • extra bezoeken
 • annulerings – en bijstandsverzekering

Optioneel en af te sluiten bij de inschrijving:

 • KBC Reis- en annuleringsverzekering 37,26 EUR/persoon (polis op aanvraag verkrijgbaar). Vrijstellingen:

  • bij annulering  => 75 EUR/persoon
  • bagage en medische kosten => 75 EUR/per schadegeval/persoon

Vluchturen (onder voorbehoud)

Heen: Brussel 08u50 -> 12u25 Sofia
Terug: Sofia 17u55 -> 19u35 Brussel

Prijs
Programma op basis van een 2-persoonskamer: 1.785 EUR per persoon.
Voor een 1-persoonskamer betaalt u een toeslag van 225 EUR per persoon.
Korting Ferm-leden: 50 EUR per persoon.

De reis gaat door vanaf 15 deelnemers, met een maximum van 25 deelnemers.
Inschrijving vóór 01/07/2020.

Hoe reageren?
Via telefoon 016 24 38 35, via e-mail ferm@omniatravel.be of

Reserveer hier

Beperkt aanbod aan deze voorwaarden: tijdig reserveren.

Deze specifieke voorwaarden vervangen de voorwaarden van artikel 8.1 ‘Annulering door de reiziger’, vermeld in de Bijzondere voorwaarden van Omnia Travel:

8.1 Annulering door de reiziger:
De annuleringskosten zijn forfaitair als volgt bepaald:

 • tot 60 dagen vóór vertrek: 20 % van de reissom vermeerderd met de annulatiekosten voor de lijnvlucht(en)
 • 59 tot 31 dagen vóór vertrek: 50 % van de reissom vermeerderd met de annulatiekosten voor de lijnvlucht(en)
 • 30 tot 16 dagen vóór vertrek: 80 % van de reissom, met een minimum van 125 EUR per persoon en/of door de luchtvaartmaatschappij aangerekende kosten
 • 15 tot de dag van vertrek: 100 % van de reissom