Identiteitsbewijzen

Sinds de toetreding van nieuwe lidstaten tot de Europese Unie in 2004 en 2007 hebben Belgische burgers geen paspoort meer nodig om naar volgende landen te reizen : Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en Tsjechië.

Kinderen jonger dan 12 jaar dienen voor buitenlandse reizen waar geen paspoort vereist is, in het bezit te zijn van een Kids ID. Deze elektronische identiteitskaart dient tijdig aangevraagd te worden bij het gemeentebestuur, de afleveringstermijn bedraagt 3 weken.

Alle paspoorten die afgeleverd worden na 15 juni 2014 hebben een geldigheidsduur van 7 jaar voor volwassenen, voor minderjarigen wordt de duur van 5 jaar aangehouden. De gewone aanvraag duurt minstens 8 dagen, indien u een spoedprocedure wenst wordt het paspoort na twee à drie werkdagen afgeleverd, echter mits een aanzienlijke toeslag. Voor meer gedetailleerde informatie kan u terecht op de website www.diplomatie.be.

Alle kinderen jonger dan 12 jaar dienen in het bezit te zijn van een eigen internationaal paspoort voor de landen waar dit vereist is. Het paspoort is 5 jaar geldig. Het kind dient bij de aanvraag aanwezig te zijn.

Reisverzekering

Denk steeds aan de gepaste verzekering bij de reis die u reserveert. Wij geven u graag het nodige advies.

Luchtvaart

Sedert 04/10/2005 dienen alle reizigers die vanuit Brussel naar de V.S. willen reizen bij de check-in op de luchthaven een naam en een adres moeten voorleggen van een verblijfplaats. Dit kan een hotel zijn of een adres van familie of vrienden. Indien men een "fly & drive" heeft geboekt moet men de naam en het adres van de verhuurfirma voorleggen. Deze adresgegevens dienen volledig te zijn. Indien de passagier in de onmogelijkheid verkeert of weigert deze gegevens mee te delen, heeft de luchtvaartmaatschappij het recht de toegang tot het vliegtuig te ontzeggen. We raden onze klanten overigens aan zich minstens 150 minuten voor afreis aan te bieden bij de check-in.

Binnen de Schengenzone mogen EU-burgers vrij reizen, zonder identiteitscontrole. Het gaat om volgende landen;
België, Finland, Zweden, Noorwegen, IJsland, Denemarken, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Griekenland, Spanje, Portugal, Estland, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Malta, Zwitserland en Liechtenstein.

Er gelden strikte beperkingen voor het meenemen van vloeistoffen en potentieel gevaarlijke voorwerpen in de handbagage. Alle details vindt u op deze link

Auto

Fijnstofmaatregelen in Duitsland ook voor toeristen van toepassing !
Ingevolge de maatregelen tegen fijnstof hebben een groot aantal steden en regio's in Duitsland beslist om "milieuzones" in het leven te roepen. Afhankelijk van de fijnstofuitlaat worden auto's, bussen en vrachtwagens in bepaalde stadsdelen de toegang ontzegd, of alleen toegelaten mits de aankoop van een speciaal vignet (Umweltplakkete).

Klik hier voor meer info.

Varia

De Europese Unie heeft een nieuwe website gelanceerd met een vracht praktische tips rond reizen in Europa. U vindt er o.a. info terug over rijbewijzen, autoverzekeringen, huisdierenpaspoorten, het vrij verkeer van personen in de Schengen-zone, het gebruik van de Euro, in- en uitvoerbeperkingen, de verschillende tijdzones en alle wettelijke feestdagen in de E.U.  Klik hier voor de link naar deze site. 

Voor informatie i.v.m. vaccinaties voor bepaalde bestemmingen kan u zich wenden tot de volgende bevoegde centra :
- Antwerpen : Polikliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, www.itg.be - Contact ;
- Brugge : AZ Sint-Jan, Travel Clinic, 050 45 38 90 ;
- Gent : UZ Gent, Travel Clinic, polikliniek 2, 09 332 23 50 of 09 332 23 45 ;
- Hasselt : vaccinatiecentrum Virga Jesseziekenhuis, 011 30 97 40 ;
- Ieper, Regionaal ziekenhuis Jan Yperman, 057 35 71 80 ;
- Leuven : UZ Gasthuisberg, Dienst Inwendige Ziekten, 016 34 47 75 ;
- Brussel : Travel Clinic UMC Sint-Pieter, 02 535 33 43 .